Fabriano se može pohvaliti višestoljetnom tradicijom, kvalitetom izrade i posebnošću. Još davne 1264. godine Fabriano papire je koristio i Michelangelo, a time Fabriano postaje jedini brend koji je bio prepoznat kod umjetnika o kojima danas učimo kroz školovanje. No, kako bismo razumjeli važnost Fabriano inovacija u proizvodnji papira, vratimo se malo u povijest.

Povijest

Povijest papira počinje u drevnoj Kini, ali s vremenom su Arapi naučili principe izrade i poboljšali je te novi proizvod proširili po zapadu. Bio je to dug, naporan proces koji je završen u drugoj polovici 13. stoljeća u Fabrianu, malom gradu u unutrašnjosti Marche u Italiji. Razlog ove lokacije, zbog čega je Fabriano najvažnije središte proizvodnje papira u Europi, vrlo vjerojatno je povezan s okolicom Ancone, luke koja je bila posebno otvorena za trgovinu s arapskim svijetom. Rastuća sposobnost sve brojnijih i kvalificiranijih zanatlija u Fabrianu, omogućila im je pravi skok u pogledu kvalitete papira.

Posebno tri inovacije dovele su do toga da Fabriano postane kolijevka moderne proizvodnje papira: papirna vodena oznaka koja je omogućila umetanje karakterističnih znakova koji se mogu vidjeti na svjetlu; izum “mlina čekića“ koji je zamijenio kameni malter i ručni drveni strugač koji su Arapi koristili, dajući više homogenih vlakana; i na kraju, inovacija koja je uključivala uporabu životinjske želatine za površinsko dimenzioniranje, što je omogućilo bolje pisanje i eliminiralo problem brzog propadanja papira uslijed dimenzioniranja pšeničnog škroba (glavni razlog zašto je notarima bilo zabranjeno koristiti papir za javna djela).

Fabriano se istaknuo kroz obrtničke radionice zanatskih umjetnosti te je tako postao poznat na tržištima talijanskih gradova (Rim, Genova, Firenca i Venecija) i inozemstva (Provansa, sjeverna Francuska i Španjolska). Kroz 17. i 18. stoljeće proizvodnja i prodaja Fabriano papira je bila u padu, što je povezano s trgovinskim tokovima povezanim s otkrićem Amerike. No, tijekom industrijske revolucije, industrija je doživjela značajan uspon, zahvaljujući poduzetničkim sposobnostima Pietra Milianija koji je 1782. osnovao Cartiere Miliani. Nova tvrtka se pohvalila velikom učinkovitošću i u kratkom vremenu postigla vodeću poziciju u industriji.

Njegov nećak, Giuseppe Miliani, slijedio je isti pristup, uspješno pretvorivši obiteljsku tvrtku u glavni industrijski kompleks i, prije svega, vraćajući Fabriano u svoj povlašteni status na međunarodnim tržištima. O njegovom uspjehu svjedoče najprestižnije nagrade, poput zlatne medalje, jedine koja je dodijeljena bilo kojoj talijanskoj državi zastupljenoj na Londonskom sajmu 1851. godine. Pod njegovim vodstvom Cartiere Miliani spojila se s ostalim tvornicama papira na tom području, stvorivši veliku industriju i dobila međunarodni značaj. To je omogućilo nabavu važnih naloga od strane državnih i stranih kreditnih institucija i središnjih banaka, posebno zbog nenadmašne vještine tvrtke u proizvodnji vrijednosnih papira.

1906. godine osnovana je „Società Anonima Cartiere Pietro Miliani“, 1928. godine većinski udio prodan je londonskim Portalsima, a 1930-ih obitelj Miliani napustila je upravu tvrtke i 1931. radi nacionalizacije tvornice osnovan je konzorcij koji se sastojao od javnih tijela, uključujući Banco di Napoli, istituto nazionale delle Assicurazioni (INA), Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato (IPZS - talijanska kovnica) i Banca Nazionale del Lavoro. Na izvanrednom sastanku dioničara 1947. godine, naziv tvrtke promijenjen je u "Cartiere Miliani Fabriano". 1972. I.N.A. postao većinski dioničar, kojeg je zamijenio I.P.Z.S. 1980. god. Dana 21. ožujka 2002. Fabriano se pridružio Fedrigoni grupi iz Verone, koja drži 99,99% dionica.

 2030

Kvaliteta, tehnologija, ekologija

Cartiere Fabriano je uvijek bila osjetljiva i pažljiva prema prirodnom okruženju. Za Cartiere Fabriano poštovanje okoliša u kojem živimo je izuzetno važno. Zbog toga su dobili ne samo UNI EN ISO 9001: 2000 certificirani sustav kvalitete, već i UNI EN ISO 14001 certificirani sustav upravljanja okolišem za sve proizvodne pogone. 2004. godine dobili su integrirano odobrenje za zaštitu okoliša (A.I.A.) br. 2 / DP4 u skladu sa zakonskom uredbom br. 372/99, koja provodi Direktivu EC 96/61. Dostignuće A.I.A. (samo druga tvornica papira u Italiji koja to ima).

U skladu s ovom filozofijom i potvrđujući predanost društvenoj odgovornosti, Cartiere Fabriano proizvodi ekološki prihvatljive proizvode koji poštuju talijanske i europske ekološke propise koji se odnose na smanjenje emisija, usvajanje proizvodnih procesa koji smanjuju potrošnju vode i energije, kao i proizvodni otpad. 2011. godine utemeljen je Institut za povijest proizvodnje papira „Gianfranco Fedrigoni“ ISOCARTA, posvećen je poduzetniku s vizijom međunarodne proizvodnje papira. Zakladu je utemeljila tvrtka Fedrigoni S.p.A. koje je posvetilo svoju strast proizvodnji papira. Zaklada ima cilj promicati razvoj i širenje znanosti o papiru, a zaštita i upravljanje povijesnim arhivom papira Miliani Fabriano proglašeni su „od povijesne važnosti“ još 1964. godine.

Eurotrade je dugogodišnji distributer Fabriano papira na području cijele Hrvatske a partneri su, prepoznavši kvalitetu i tradiciju nastavili s plasiranjem proizvoda tvrtke Fabriano na svoje police. Fabriano je i dalje najdraži papir za sve vrste umjetnika, a obogaćuje urede i školske torbe s bilježnicama.

101700366 114214410313077 7405433824953237504 o

Ponudu Fabriano blokova možete vidjeti ovdje: FABRIANO